Monday, January 19, 2009

KisAH NasIK LeMak YanG NGeRI

Crita nih crita btul tapi 100% btul tu tak dapat nk janji coz dgr dr my mom... so ble da org ketiga yg dgr, ayat or bahasa yg dgunakan mungkin tidak brape nk tepat.. :p
Alkisahnya...
Dulu yg tak brape nk dulu la, ada 3 org pak guard kt satu tempt keje nih... prangai dorg mmg kurang menyenangkan staff2 di situ.. ske fewit2 pompan.. ske dok tempt gelap pastu wat2 tgh zip suar.. perangai mmg tak leh blah la...
satu malam, time dorg ronda2, dorg ternampk sorg budak kecil brambut panjang di kaunter pertanyaan... since tempt keje tuh dkt ngn hostel staff2, dorg takde la pikir bukan2 lagipun dorg bertiga, dan budak tu just budak2 hingusan yg dlm linkungan 6 tahun...
berbalik kpd part tadik, ble nmpk jer budak tuh, dorg trus menuju ke bdk tu tuk pedajal.. as dorg approach bdk tu, kelihatan yg bdk tu tgh mkn nasik lemak...
Pak guard2 nih apa lagik.. mula tunjuk belang.. dgn kasarnyer dier bertanye budak tu.. "wei, apa ko wat kt sini??".. namun budak tidak mhiraukan pakgad2 tadik n trus mnikmati bungkusan nasi lemak nyer.. kepala budak itu tak mendongak pun... kusyuk makan.. pakgad2 tadik apa lagi, lagi la mnyirap.. sambung salah sorg pakgad, "Woi, tak dgr ke?? apa ko wat kt sini hah mlm2 buta nih?? mana mak bapak ko??"...
Namun bdk itu tak hirau langsung.. kepala still tunduk kusyuk mkn nasik lemak tu..
pakgad itu sambung.. "woi, bapak tak ajar ker? bapak pun kurang ajar..." sambil gelak2, mereka mentertawakan dan mencaci budak tu...
budak tu trus berenti mkn... maybe sbb ble men bapak2 nih dier takleh tahan.. dier blah camtu jer..
Pakgad2 tu takde la kejar, alah, budak2.. baru maki sket da lari...
Pakgad2 tu dgn slambernyer pakat makan nasik lemak yg budak tadi tak abeh makan.. pakat kongsi2...
hah.. esoknyer dorg saket gler perut... saket gila2 ah... g doktor, mkn ubat sumer tak berkesan... dan saket makin melarat... seperti separuh nyawa tinggal...
ble dorg tringat insiden mlm nasik lemak tu, dorg trus g jumpe ustaz..
Ustaz pun explain yg apa yg dorg mkn tu maybe bukan nasik lemak... setelah berubat, bru la dorg sehat and ketiga2 pakgad tu berenti keje dri keje pakgad kt stu lagik...

Moral of the story>> Perangai biar elok... n jgn tegur benda2 pelik, klu tatau benda tu pelik pun, ckp elok2... Jin2 pun ada prasaan tau..

5 comments:

hanimharis said...

mcm penah ku dgr cite ini..di INTAN kan?..ulang siaran nmapk!! ;)

NaDiaHaNuM~ said...

wah..cm bc buku cite la blog neh..
yo,update cite byk2 lg eyh...best2..heee..

hayati said...

giler seram.. yang diorg pandai sangat makan nasik lemak sisa budak tu sape suruh? isk2..

ladymiaka86 said...

yo.. update la citer baru..
mau baca story yo sambil menghabiskan masa di ofis ni.. ~buhsan~

yOyO said...

update crita? coming soon bebeh... =)